fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijJajce, tudi nojevo, popolno živilo tudi za brezmesne diete

V naravi bi težko našli živilo ali prehransko dopolnilo, ki je bolj popolno kot jajce. Ta naziv mu pripada iz večih razlogov. Pa poglejmo nekaj med njimi!

Preberite več

Železo v najokusnejši obliki

Železo je izjemnega pomena za človeško telo. Ni le element, ki lahko ponagaja na laboratorijskih izvidih, temveč je ključen pri mnogih življenjskih funkcijah. Posledice pomanjkanja železa se lahko kažejo kot kronična utrujenost, brezvoljnost, bledica, pešanje imunskega sistema in drugo, njim pa so podvržene tako ženske, še posebej v rodni dobi, kakor tudi moški in otroci. Vzrokov za pomanjkanje železa je lahko več, med njimi so tudi prehranski.

Preberite več

Testenine – jedi, najbolj fine

Izdelava testenin je prava umetnost in povezovanje kakovostnih sestavin, spretnih rok z veliko ljubezni. So živilo, po katerem posežemo ob različnih priložnostih in dokaj pogosto. Marsikaj v kuhinji lahko manjka, a pašta ne sme. Široka paleta vključuje že poznane vrste in oblike, ter odpira vrata posebnostim kot je pašta iz nojevega jajca.

Preberite več

Pizzologija z nojevim pršutom

Pizza je klasična italijanska jed, ki je osvojila srca in želodčke po celem svetu. Priljubljena je v vseh oblikah in okusih, tudi gurmanskih različicah. Sprva je bila hrana za reveže, a danes je priljubljena jed vseh, naj bodo mali, veliki, razkošni, skromni in vseh drugih oblik in lastnosti. Pomembno načelo pizze je ‘manj je več’, zato za dobro pizzo velja, da vsebuje le nekaj učinkovitih kombinacij.

Preberite več

Naravnost dobra izbira za potrošnika!

Odloči se ZA ŽIVILA 2021 izboljšane hranilne sestave


Stari rek pravi, ni vse zlato kar sije. V jeziku prehrane bi se to lahko prevedlo kot kar je dobro ni nujno vedno zdravo in obratno. “Odloči se ZA” je program Gospodarske zbornice Slovenija (GZS), v okviru katerega vodi kampanjo za promocijo izdelkov ugodne prehranske sestave pri slovenskem potrošniku. Tako skušajo potrošniku približati živilsko industrijo na področju izboljšanja sestave živil. Letos je strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, že tretjič zapored pripravila nabor živil izboljšane in ugodnejše sestave, ki so rezultat in razvoj 34 podjetij. Med njimi je tudi MODRI VRAT® s svojim izdelkom, nojevim mesom.

Preberite več

Proteini in šport

Najprej poglejmo, kaj so proteini ali z drugo besedo imenovano beljakovine. Morda si jih večina predstavlja kot merico praha, ki jo ob športnih aktivnostih nekateri radi uživajo. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase, enako pa so pomembne za zdravo telo, saj jih potebujejo vse naše celice telesa. Večja kot je stopnja aktivnosti, bolj je pomemben nadzor vnosa beljakovin, da le te ne bi primanjkovale za razvoj mišice.

Preberite več

Miti in resnice o hrenovkah (barjenih klobasah)

Hrenovke so že od nekdaj priljubljene. So izdelane v paru, se hitro pripravijo in so mamljivega okusa. So nepogrešljive pri hitri prehrani, uličnih ponudbah, piknikih in tudi enolončnicah. Čeprav se jih je prijel izraz ‘pasje klobase’, zaradi priprave iz mesnih ostankov z aditivi, sozadržale svoje mesto popularnosti. Ker gre pri hrenovkah za enotno teksturo, je težko sklepati o vsebnosti klobase. A zato je modro preučiti deklaracijo izdelka, ki priča o sestavinah in hranilnih vrednostih.

Preberite več

Kako nastane nojeva suha salama?

Slovenci imamo pestro tradicijo suhih mesnin. Umetnost priprave suhomesnatih specialitet se je izpopolnjevala in prenašala iz roda v rod. Velja pa, da so suhe salame visoko cenjen izdelek, ki se na mizo postreže ob posebnih priložnostih. Suhe salame sestavljajo le najboljši kosi mesa.

Preberite več

Največja ptica v številkah

Za boljšo predstavo, zakaj noj velja z največjo ptico ali zakaj velja za najhitrejšo ptico, je vredno tovrstne opise podkrepiti tudi s številčnimi podatki in primerami.

Preberite več

Nojevo meso – mali vodnik po kosih 2. del

Žar za vse letne čase. Poleti na prostem, pozimi v ponvi. Enostavna in hitra priprava klasičnega žar izbora s svežimi prilogami in solatnim barom.

Preberite več

Jurjevo: praznik pomladi in jajčnih jedi

Koledarsko se je pomlad že pričela, a zares se pomlad po ljudskih izročilih prične s prihodom Zelenega Jurija ali sv. Jurija. V naših krajih najprej s pustom in kurentovanjem zimo preženemo, potem pa s plesom in pojedino počastimo prihod pomladi, ki jo prinese Zeleni Jurij.

Preberite več

Suhe mesnine: hitro in slastno

Meso je odličen vir beljakovin. Marsikdo pa ga uživa predvsem zaradi izjemnega okusa.

Ker se sveže meso hitro pokvari, se že dolga leta, stoletja in še več ugotavlja in preizkuša kako mu podaljšati trajnost in ob tem ohraniti pristnost. Eden takih postopkov je sušenje mesa z dodatki iz narave, ki je še dandanes zelo priljubljen. Suhe mesnine so odlične za hitro in enostavno postrežbo. So polnega pristnega okusa, saj so neke vrste koncentrirana oblika mesa. Pri MODREM VRATU smo s pomočjo tradicionalnih receptur pripravili dva suhomesna izdelka, nojevo suho salamo in sušeno nojevo stegno.

Preberite več

Velikonočne dobrote ali nojeve dobrote tudi za praznike

Velikonočna košarica vsebuje živila tradicionalne slovenske kulinarike. V njej ne smejo manjkati pirhi, potica, hren in seveda šunka. Vsako živilo ima svoj pomen in simbolizem. A kljub temu to ne pomeni, da nam ta živila ne predstavljajo izziv za prebavo.

Preberite več

Nojevo jajce je multipraktično živilo

Jajca imajo v kulinariki številne vloge. Lahko so samostojna jed, priloga, vežejo sestavine, sredstvo za volumen in še kaj bi lahko našteli. Paziti moramo le, da so dovolj sveža in primerno velika. Kako pa ravnamo z največjim jajcem na svetu?

Preberite več

Nojevo jajce – od največje celice do popolnega živila

Ste vedeli, da je nojevo jajce največje jajce na svetu? Lahko bi rekli, da je kralj med jajci. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivosti o nojevem jajcu.

Če vam nojevo jajce pade na nogo...

Preberite več

Nojevo meso – mali vodnik po kosih

Kaj izbrati in kako pripraviti?

Tokrat vam predstavljamo uporabne nasvete pri izboru kosa mesa in tudi namige za pripravo oksunega obroka.

Svetuje strokovni tim MODRI VRAT®.

Preberite več

Zima in noji

Noji zmotno veljajo za tropske ptice. Pravzaprav se te živali izredno uspešno prilagajajo velikim vremenskim in temperaturnim spremembam. Zato lahko noji brez večjih težav bivajo tudi v naših krajih, na prostranih pašnikih Jereslavca in Malega Obreža se noji MODRI VRAT® gibljejo stran od trušča in prometa vso leto.

Sicer pa je najbolje, da nam o tem, kako gredo skupaj noji in sneg, pove kaj več kdo, ki se zares spozna na to. Na vprašanja odgovarja domačin Vinko Ferenčak.

Preberite več

Sladkasto brez sladkorja, neslana šala?

Nojevo meso je temno-rdeče barve, mehko in hranljivo ter ima poseben sladkast okus. Ta svojstven okus mu daje vsebnost železa.

Namreč, njegova vrednost je naravno visoka, kar 3 mg na 100 gramov nojevega mesa, lahko pa tudi več. Železo je tudi vzrok, da je meso temne, češnjeve barve. Tako je nojevo meso lahko prava zakladnica železa za vse, ki mu ta primanjkuje.

Sicer pa nojevo meso ne vsebuje ogljikovih hidratov. Temu primerno ima tudi glikemični indeks enak nič in po zaužitju ne budi lakote zaradi dviga krvnega sladkorja.

Preberite več

Alergije na meso?

Alergije na hrano niso redek pojav, tako pri mlajši kot starejši populaciji. Kritična živila je mogoče najti tako v rastlinski kot mesni prehrani. Najpogostejše alergijske reakcije na živila so kožni izpuščaji, otekline obraza in ustne votline, rdečica, vročica in bolečine v prebavilih. Intenzivnost alergijske reakcije je odvisna lahko tudi od zaužite količine hrane. Meso je živilo, ki le redko povzroča preglavice, pa vendar jih lahko.

Preberite več

Kakovost nojevega mesa se po gospodarju pozna

Ljubitelji mesa dober kos lahko prepoznajo na krožniku. A dober in kakovosten kos mesa ni samo blišč veščin kuharskega mojstra, ampak tudi in predvsem vzorna reja živali. Ključna dejavnika reje, ki prispevata h kakovosti mesa, sta prehrana in okolje.

Preberite več

MODRI VRAT – družinska zgodba z druge strani pašnika

Pogosto se zgodbe pričenjajo s stavkom "Nekoč pred davnimi časi...". Tako tudi naša zgodba sega v mnoga mnoga leta nazaj, ko so se v naših krajih sprehajali divji noji. Spremembe in evolucija so noje kasneje popeljale na druga geografska področja, ki so nam danes bolj znana po reji nojev. Za povratek reje nojev v kraje grofičen Jerice in Slavice (Jereslavec) je ‘kriva’ ljubezen domačina do živali, narave in tradicije okolja. Enkrat, ko je odločitev padla, je sledila predanost, požrtvovanje in visoka motivacija, da je iz manjše jate, ki je prva naselila družinsko posest Barbare in Vinka v Jereslavcu, danes nastala stoglava čreda teh veličastnih ptic.

Izbrana vrsta nojev ‘modri vrat’ je dobila svoje ime po sivomodri barvi vratu, ki jo zazna le ostro oko. Ker pa se strinjamo, da je odločitev za povratek reje nojev v naše kraje bila morda odločitev, je modra brava tudi tista, ki je zaznamovala našo družinsko kmetijo MODRI VRAT®.

Vinko Ferenčak je domačin in skrbnik nojev na domačiji. V nadaljevanju nam bo predstavil to veličastno ptico in njeno rejo, ki se je po njegovi zaslugi tudi vrnila v naše kraje.

Preberite več

Praznični trenutki, svečana večerja

Zadnji dnevi leta imajo prav poseben čar. Obujamo spomine in se poslavljamo od preteklih dni. Ker pa so konci tudi novi začetki, je pomembno, da jih primerno obeležimo. Dobrote na mizi, praznično vzdušje, dobra družba in kozarec penine so prav prijeten obred slovesa od starega ter dobrodošlica novemu letu.

Pomembno je, da praznično večerjo dobro planiramo, še posebej letos, ko bo večina najdaljšo noč praznovala v domačem krogu. Preden bo zadišalo po kuhinji, si lahko pripravimo hladno predjed - narezek s suho nojevo salamo ter sušenim nojevim stegnom je kot nalašč za to, zraven pa bodo teknile tudi rezine pustega sira, brusnice, orehi in bel hlebec.

Preberite več

Sous Vide - gurmanski užitki

Sous Vide je francoski izraz za kuhanje v vakuumu. Prednost tovrstne priprave je, da zaradi nižjih temperatur ter vakuumsko pakiranega mesa med obdelavo kosi zadržijo ključne mikrohranilne vrednosti, posledično pa tudi žlahtnejše okuse. Pri peki v ponvi se zaradi koagulacije ter tudi debeline mesa ustvarjajo plasti, sok in hranilne vrednosti pa se z višjo temperaturo izgubljajo.

Preberite več

Priloge za nojevo meso

Nojevo meso je unikatno. V sebi nosi mozaik priokusov, ki jih lahko strnemo v sočno, sladko, mehko, voljno in opojno. Okus lahko poudarimo ali uravnotežimo tudi s prilogami.

Preberite več

Darila z naravnim okrasjem - pernata eleganca in porcelanske lupine

Darilo je skrbno izbran predmet, s katerim presenetimo in razveselimo obdarovanca. A ker tak premet le ne gre kar tako oddati iz rok, je pomemben tudi aranžma. Ovojnina darila je uvod v presenečenje. Predmet s tem dobi še večjo srčno vrednost v očeh obdarovanca. Darila lahko ozalšamo na številne načine. Izberemo darilno škatlo, vrečko, ovojni papir, pentlje in posvetilo. Iz darilne embalaže pa lahko ustvarimo tudi zgodbo. Najlepša so darila, ki jih popestrimo z naravnimi materiali. Sem sodi tudi nojevo perje in lupine nojevih jajc.

Preberite več

Izvirno darilo za vsak okus

Čas obdarovanja je lahko izziv. Obdarovanca želimo presenetiti in mu podariti lep spomin. Le ta je trajnejši kot predmet, na katerem se bo kmalu nabiral prah. Obdarovanca pa je dobro tudi poznati. Za vse tiste prijatelje in bližnje, ki uživajo v kulinariki kot tudi v kuharstvu, je kot naročeno darilo – izbran kos nojevega mesa. Ampak ali izbrati svež kos mesa ali suhomesni izdelek?

Preberite več

Darila, ki se ne zaprašijo in skomine budijo

Darila so razvedrila. Bolj kot sam predmet so pomembni občutki, ki jih zbudimo v obdarovancu. Darila so lahko trajen spomin ali pa nepozaben občutek. Take lahko ustvarimo s kulinaričnimi darili. Za pripravo hrane namreč vključimo prav vse čute. Za bolj vešče kuhe lahko izberemo kose mesa. Strah, da bi tako dragocen kos lahko pokvarili ali uničili, je odveč. Vsak kos je opremljen z etiketo, ki vsebuje tudi osnovno navodilo za pripravo.

Preberite več

O ostrini in rezih

Zrezek, rezina salame, kolesce hrenovke, »šnita« pršuta in podobni kosi imajo prav posebej določeno obliko. Oddelimo jih od večjih kosov ter prilagodimo velikost za v ponev, krožnik, rezino kruha in nenazadnje za grižljaj. Rezila so pri mesnih izdelkih pomembna. S topim nožem kos mesa lahko tudi uničimo. Rez je pomemben, saj se vlakna mesa med toplotno obdelavo krčijo in ustvarjajo obliko. Uvihan zrezek ali zategnjena pečenka lahko vplivata tudi na mikavnost obroka.

Preberite več

Bine Volčič in MODRI VRAT

Nojeve jedi tudi na Novomeški akademiji hrane in zabave


Kulinarika je kot umetnost. Preprostost združena s perfekcionizmom. Ravno tega slovesa se drži tudi nojevo meso. Zanimiva še dokaj neodkrita eksotika, po drugi plati najbolj prvinsko in naravno meso s posebnim načinom priprave. Da je razburkalo radovednost že marsikaterega chefa priča tudi dejstvo, da je bilo nojevo meso na pultih tekmovalcev letošnjega šova Masterchef, v svoje menuje pa ga je dodal tudi sloviti Gordon Ramsay.

Preberite več

Sneg, mraz in noj?

Nič ne de. Sneg, mraz in noj so pravi prijatelji. Noj je sposoben odlično uravnavati telesno temperaturo, zato mu sneg in mraz ne predstavljata težav. Pravzaprav se odlično počuti, ko se zakoplje sneg. Preverjeno, direktno s posetva.

Lačen noj

Noji so pretežno rastlinojede živali, ki se hranijo z oreščki, cvetovi, semeni in listi. So pašne in zelo skromne živali. Pobirajo kamenčke, ki v mišičnem želodcu drobijo njihovo hrano. Sposobni so preživeti brez vode tudi 72 ur, če pa imajo možnost, se zelo radi kopljejo in pijejo vodo. V naravi med pitjem pogosto dvignejo glavo, da oprezajo za morebitnimi plenilci. Za uravnoteženo prehrano potrebujejo posebej sestavljeno krmo, ki jim zagotavlja vse potrebne minerale in vitamine, hranila ter jim daje moč.

Preživetje v zimskih razmerah

Za noja je značilna edinstvena regulacija telesne temperature, zato so se sposobni prilagoditi na nižje temperature ozračja in celo na celinsko podnebje. Bivanje v Sloveniji za njih ne predstavlja težav ali stresa. Prav srečni so videti, ko se zakopljejo v sneg.

Noji in čutila

Noji izredno dobro slišijo in vidijo. Najbolj so poznani po dolgem in elegantnem vratu. Noj ima na nogi samo dva prsta, tretji in četrti sta slabše razvita. Njihova življenjska doba je dolga tako kot njihov vrat, posamezniki doživijo celo 70 let. Zanimivo je tudi to, da niso sposobni oblikovati glasu.

Noj največji ptič, ki ne leti

Noj je največji danes živeči ptič, ki ne leti, ampak izredno dobro teče. Pogosto je slišati, da sodi med ratite (tekače). Njegova domovina so področja v, čeprav ga je bilo v preteklosti mogoče najti tudi drugje. Samci in samice se med seboj ločijo po morfoloških in fizioloških značilnostih. Črni, bohotni samci, ki se ponašajo z belimi peresi, so veliki od 1,8 do 2,7 m. So zelo močni, tehtajo tudi do 160 kg. Manjše, rjavo sive samice, merijo v višino tja do 2 m. Več kot je velik povprečen človek.