fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijMODRI VRAT – družinska zgodba z druge strani pašnika

Pogosto se zgodbe pričenjajo s stavkom "Nekoč pred davnimi časi...". Tako tudi naša zgodba sega v mnoga mnoga leta nazaj, ko so se v naših krajih sprehajali divji noji. Spremembe in evolucija so noje kasneje popeljale na druga geografska področja, ki so nam danes bolj znana po reji nojev. Za povratek reje nojev v kraje grofičen Jerice in Slavice (Jereslavec) je ‘kriva’ ljubezen domačina do živali, narave in tradicije okolja. Enkrat, ko je odločitev padla, je sledila predanost, požrtvovanje in visoka motivacija, da je iz manjše jate, ki je prva naselila družinsko posest Barbare in Vinka v Jereslavcu, danes nastala stoglava čreda teh veličastnih ptic.

Izbrana vrsta nojev ‘modri vrat’ je dobila svoje ime po sivomodri barvi vratu, ki jo zazna le ostro oko. Ker pa se strinjamo, da je odločitev za povratek reje nojev v naše kraje bila morda odločitev, je modra brava tudi tista, ki je zaznamovala našo družinsko kmetijo MODRI VRAT®.

Vinko Ferenčak je domačin in skrbnik nojev na domačiji. V nadaljevanju nam bo predstavil to veličastno ptico in njeno rejo, ki se je po njegovi zaslugi tudi vrnila v naše kraje.

Kdaj se vam je utrnila prva ideja o farmi nojev. In zakaj ravno noji?

Ideja o reji nojev se mi je utrnila že davnega leta 2012. Takoj smo zavihali rokave in se vrgli na delo, tako se je ideja relativno hitro preoblikovala v nastanek kmetije, nakup živali in oblikovanje blagovne znamke MODRI VRAT®.

Noji so nevsakdanje živali za naš kraj. So veličastne ptice, ki imajo svoje življenjske navade, in jih je bilo potrebno preučiti in prilagoditi za sobivanje v naših krajih. Vse to so razlogi, ki so mi obenem predstavljali velik izziv in tudi vzbudili voljo za nadgraditev lastnega znanja in izkušenj.

Kaj lahko slovenska tla nudijo tem velikim pticam, da je njihov razvoj tako uspešen?

Čeprav so noji veliko let nazaj bivali tudi v naših krajih, je v splošni javnosti bolj prisotno mnenje, da noji izvirajo iz Afrike, in da je zato njihovo preživejte pri nas zaradi hladnih zim nemogoče. Vsa ta leta z rejo teh živali na naši farmi dokazujemo, da je tudi to mogoče. Namreč, s pridobivanjem novega znanja in izkušenj sem spoznal, da velja ravno nasprotno, saj Slovenija s svojo biotsko raznovrstnostjo zagotavlja dobre življenjske pogoje za rejo teh velikih ptic.

Kako zahtevna je vzreja od oplojenega jajca do odraslega noja?

Kot vsaka reja živali, tudi reja nojev zahteva določeno specifično znanje in izkušnje. Morda je glavna razlika med rejami ta, da moram za znanje in prenos izkušenj v večini vedno v tujino in je zato reja nojev za naše okolje tako specifična in v določenih segmentih tudi zahtevna.

Kakšna so letna opravila na farmi nojev?

Vsak letni čas na kmetiji prinaša svoja opravila. Naša ni prav nič drugačna v tem. Rdeča nit skozi vse leto je ustrezno hranjenje in skrb za živali. Vzporedno z valjenjem poteka nabava surovin hrane in pridelava sena, ki je nepogrešljivo za hranjenje lačnih želodcev pozimi.

Sezona valjenja pri nojih traja vse od pomladi do septembra. S prihodom pomladi, ko so tudi dnevi daljši, pride do trenutka, ki pri živalih spodbudijo refleks nesenja jajc. Jajca pobiram večkrat dnevno, potem pa jih sortiram na valilna in konzumna. Valilna jajca pristanejo v valilnikih, od koder jih ponavadi čez 39 dni prestavim v izvalilnik. Tam se čez tri do štiri dni na svet prikažejo prvi kebčki. Potem jih približno en mesec cerkljam v ‘jaslih’, kar pomeni da dobivajo posebno oskrbo in prehrano. S posebno oskrbo in prehrano za mladiče ter igranjem kot v ‘vrtcu’ nadaljujem še naslednje štiri mesece. Po približno sedmih mesecih je noj pripravljen, da se pridruži ostalim.

Kaj vas vsak dan navdihuje za razvoj farme?

Največji navdih so mi zdrave in zadovoljne živali ter vsekakor tudi zvesti uporabniki visokokakovostnih izdelkov blagovne znamke MODRI VRAT®.