Kako nastane nojeva suha salama?

Slovenci imamo pestro tradicijo suhih mesnin. Umetnost priprave suhomesnatih specialitet se je
izpopolnjevala in prenašala iz roda v rod. Velja pa, da so suhe salame visoko cenjen izdelek, ki se na
mizo postreže ob posebnih priložnostih. Suhe salame sestavljajo le najboljši kosi mesa.
Za pripravo salame potrebujemo meso, maščobo, začimbe, črevo in odlične pogoje za dimljenje in
sušenje. Nojeva suha salama je pripravljena iz steakov, vir maščobe pa je svinjska slanina. Meso se
lahko melje, maščoba pa mora biti narezana na kocke. To ustvarja ta značilen videz mozaika.
V mešanico dodamo sol, poper, česen in izbrane začimbe, ki zaokrožijo, a ne prekrijejo glavno noto
okusa, tj. sladkost nojevega mesa. Z mesno mešanico napolnimo ovoj, ki je lahko črevo, na voljo pa so
tudi že številne ovojnine neživalskega izvora. Ovojnina mora biti zelo natančno polnjena, saj bi zračni
mehurčki lahko kasneje v procesu pokvarili izdelek.
Po polnjenju salame najprej počivajo v hladnem prostoru. Uležane salame je potrebno še dimiti in
sušiti. Pri sušenju postopno znižujemo količino vlage. Postopek sušenja mora biti skrbno nadzorovan,
da ne bi prihajalo do neenakomernega sušenja. Prehitro sušenje bi povzročilo izsušen rob in mehko
sredico.
Sušene salame hranimo na hladno. Tako jim zadržimo pristnost okusa, podaljšamo uporabnost in tudi
prispevamo k lažjemu rezanju. Najlepše rezine nastanejo, če režemo z ostrim in hladnim nožem na
leseni deski.
Odličnost vsake salame je odvisna od razporeditve sestavin in enotnosti barve. Umetnost priprave
vsake jedi pa tako tudi suhe salame je pravo razmerje med preveč in premalo. Ob rezini suhe nojeve
salame MODRI VRAT® pa je potrebno priznati, da gre resnično za slovensko posebnost. Vsekakor
mesnina, ki jo je vredno poskusiti.