fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijPizzologija z nojevim pršutom

Pizza je klasična italijanska jed, ki je osvojila srca in želodčke po celem svetu. Priljubljena je v vseh oblikah in okusih, tudi gurmanskih različicah. Sprva je bila hrana za reveže, a danes je priljubljena jed vseh, naj bodo mali, veliki, razkošni, skromni in vseh drugih oblik in lastnosti. Pomembno načelo pizze je ‘manj je več’, zato za dobro pizzo velja, da vsebuje le nekaj učinkovitih kombinacij.

Bolk Bar je picerija, ki navdušuje s kulinarično inovativnostjo, pri čemer jih žene želja po drugačnosti, in mojstrskim povezovanjem okusov. Njihovo vodilo je vsekakor kakovost, ki se kaže tudi z ponudbo posebne pizze, to je pizza z drožmi v kombinaciji z različnimi sestavinami. Med njimi je tudi nojevo sušeno stegno. Vabljeni na pizzo Hrušuje z nojevim sušenim stegnom v prijazne Hrenovice pri Postojni.

V nadaljevanju pa bo Tadej, lastnik picerije Bolk Bar, pojasnil na kaj je treba biti pozoren, če želimo dobro pizzo.

1. Kakšno vlogo ima pri pizzi testo? Niansiramo tudi okuse testa?
Testo pri pizzi je najbolj pomembno, saj brez pravega testa pizze ni. Naše testo delamo z drožmi, drožmi none Pepce, ki so stare vsaj 70 let. Testo ima svojevrsten okus, z mehko puhasto sredico ter hrustljavo skorjo. Ne ustvarja občutka napihnjenosti in je lažje prebavljivo.

2. Brez katere sestavine pizza ni pizza?
Na pizzo paše vsaka sestavina (z izjemo šunke in ananasa), po italijansko največ tri. Pri nas pa se držimo pravila, da je lahko sestavin tudi več, pri čemer nobena ne sme izstopati, in so enakomerno razporejene.

3. Največji ton okusa pizzi daje ...
Testo.

4. Sladkost pizze se prične pri omaki? S čim se povezuje sladkost nojevega sušenega stegna?
Posebnost pizze z nojevim sušenim stegnom je v izbiri vseh sestavin, ki skupaj zaokrožijo svojevrsten okus.

5. Od kod ideja za pizzo z nojevim sušenim stegnom?
Že v začetku ob otvoritvi pizzerije smo naš prodajni program zasnovali na drugačen način. Ne pečemo klasičnih pizz premera 33 cm, temveč smo se odločili narediti pinse z drožmi. Tako se je rodila drožpinsa. Naš drugačen pristop, poleg drugačne oblike in posebnega testa, vključuje tudi posebne sestavine kot je sušeno nojevo stegno oz. nojev pršut. Razlog je predvsem v tem, da našim strankam ne želimo ponujati hrano kot jo ponujajo drugi, temveč drugačno, okusnejšo, še bolj posebno. Tudi jemo z rokami, da lahko uporabimo vsa čutila pri konzumiranju naše hrane. Pizza Hrušuje oz. drožpinsa Hrušuje je dobila ime po posebni vasici Hruševje, a je ime zapisano po domače oz. v primorskem narečju.

6. Kakšen okus imajo rezine, se na pizzi pečejo ali so zgolj položene na pečeno pizzo? Zakaj?
Rezine nojevega pršuta so položene sveže na posteljico motovilca prelitega z olivnim oljem. To pa zato, da ohranijo svoj prvovrsten okus.

7. Pizza s sušenim nojevim stegnom je prava izbira za ...
Vsakogar.

8. Ob katerih praznikih povabimo na pizzo z nojevim stegnom?
Drožpinsa Hrušuje je lahko vsakodnevni obrok, saj je lahko vsak dan praznik.