fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNaravnost dobra izbira za potrošnika!

Odloči se ZA ŽIVILA 2021 izboljšane hranilne sestave


Stari rek pravi, ni vse zlato kar sije. V jeziku prehrane bi se to lahko prevedlo kot kar je dobro ni nujno vedno zdravo in obratno. “Odloči se ZA” je program Gospodarske zbornice Slovenija (GZS), v okviru katerega vodi kampanjo za promocijo izdelkov ugodne prehranske sestave pri slovenskem potrošniku. Tako skušajo potrošniku približati živilsko industrijo na področju izboljšanja sestave živil. Letos je strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, že tretjič zapored pripravila nabor živil izboljšane in ugodnejše sestave, ki so rezultat in razvoj 34 podjetij. Med njimi je tudi MODRI VRAT® s svojim izdelkom, nojevim mesom.

V naboru Odloči se ZA ŽIVILA 2021 izboljšane hranilne sestave so predstavljena živila, ki imajo zaradi sprememb recepture izboljšane in ugodnejše sestave, kar pomeni, da so to živila z manj sladkorja, soli, nasičenih maščob in z več prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali. So pa v nabor vključena tudi živila, ki s svojo obstoječo sestavo predstavljajo dobro izbiro v okviru uravnotežene in raznolike prehrane.

Nojevo meso sodi med živila ugodnejše hranilne sestave, ki prehranske prednosti odraža z naslednjimi trditvami.

Prehranske trditve za nojevo meso:
    Naravni vir beljakovin.
    Naravni vir železa.
    Naravno nizka vsebnost maščob.
    Naravno nizka vsebnost soli.


Zdravstvene trditve, ki pritekajo nojevemu mesu:
    Beljakovine so potrebne za normalno rast in razvoj kosti otrok.
    Železo je potrebno za kognitivni razvoj otrok.


Poleg teh trditev nojevo meso odlikujejo še naslednje lastnosti: je sočno in mehko, hitra in enostavna priprava pri srednjih temperaturah, zaradi česar obdrži svoje prehranske značilnosti.

Vse prednosti nojevega mesa pa dodatno plemenitijo visoki standardi reje živine. Živali se prosto gibljejo na prostranih pašnikih, stran od cest in vrveža, kjer se vklapljajo v ritem naravnega okolja. Poleg tega pa so noji deležni tudi skrbno izbranih in kakovostnih krmnih mešanic žit in olj. Njihovi fiziološki procesi, kot so hranjenje in valjenje jajc, niso podvrženi potrebam in spremembam trga, ampak se skladajo z njihovim življenjskim ritmom. Tako nojevke nosnice zaključijo sezono s prvimi hladnimi jesenskimi temperaturami. Takšen ritem omogoča zdrav prirast in tudi kakovostno sestavo izdelkov.

V podjetju MODRI VRAT® se trudimo in stremimo k boljšemu in zdravemu, tako v rejništvu kot v pridelavi.