fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijMiti in resnice o hrenovkah (barjenih klobasah)

Hrenovke so že od nekdaj priljubljene. So izdelane v paru, se hitro pripravijo in so mamljivega okusa. So nepogrešljive pri hitri prehrani, uličnih ponudbah, piknikih in tudi enolončnicah. Čeprav se jih je prijel izraz ‘pasje klobase’, zaradi priprave iz mesnih ostankov z aditivi, sozadržale svoje mesto popularnosti. Ker gre pri hrenovkah za enotno teksturo, je težko sklepati o vsebnosti klobase. A zato je modro preučiti deklaracijo izdelka, ki priča o sestavinah in hranilnih vrednostih.

Hrenovka ali tudi imenovana barjena klobasa je oblika mesnine. Njena kakovost pa je izražena v izboru sestavin. Tako danes v ponudbi najdemo tudi barjene klobase iz bio sestavin, 100% mesne in mešane barjene klobase. V razred visoko kakovostnih hrenovk sodijo tudi nojeve hrenovke MODRI VRAT®.

Nojeve hrenovke MODRI VRAT® so iz kakovostnega nojevega mesa. Obvezni del maščob predstavlja sončnično olje. Klobasam ni dodan ojačevalec okusa (glutaminat), saj jim polnost daje izvrsten okusa nojevega mesa in začimbe. Klobasa je ovita v ovčje črevo, zato je užitna skupaj z ovojem, takoj po termični obdelavi.

Nojeva barjena klobasa je primerna tako za kuhanje kot za peko. Najbolj enostavna priprava je kuhanje oziroma pravilneje rečeno pogrevanje. Zadostuje že nekaj minut v vreli vodi. Če pa jo želimo pečeno, pa si jo lahko pripravimo enostavno na žaru, v ponvi ali v testu. Pred peko lahko najprej z nožem naredimo nekaj zarez po klobasi, kar popestri videz, ki vzbuja apetit. Hrenovka je tudi pogost mesni dodatek za juhe in enolončnice.

Posebna odlika nojeve barjene klobase je tudi lep rez in tekstura. Prilega se ob vseh prilikah. H krožniku ji dodajte beli ali koruzni kruh in kisle priloge. Kislo namreč poudarja sladko, ta značilen ton okusa nojevega mesa, ki je naravni vir železa. Pa dober tek!