fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNojevo meso – mali vodnik po kosih 2. del

Žar za vse letne čase. Poleti na prostem, pozimi v ponvi. Enostavna in hitra priprava klasičnega žar izbora s svežimi prilogami in solatnim barom.

Nasvet rejca: Žar je v poletnih kot tudi v ostalih mesecih vedno bolj priljubljen način priprave mesa. Nojevo meso blesti tudi na žaru in ne zaostaja popolnoma nič za ostalimi vrstami. Na žaru lahko pripravljamo nojev steak ali jedi iz mletega mesa. Koščki nojevega mesa, ki vsebujejo nekaj vezivnega tkiva in maščobe, so kot nalašč primerni za mletje. Začinjena mleta mešanica je odlična za pripravo sočnih burgerjev.

Kulinarični namig: Večje kose nojevega steaka najprej pustimo počivati na sobni temperaturi, nato jih položimo na žar pri temperaturi med 120 in 130° C. Med peko kose večkrat obrnemo in pečemo do želene stopnje zapečenosti »medium«. Pred serviranjem pustimo meso nekaj minut počivati. Posolimo, narežemo na tanjše rezine in postrežemo s kruhom in prilogami. Pri pripravi mletega mesa začnemo najprej z začimbami, a pazimo, da ne prekrijemo okusa mesa. V mleto meso se podajo tudi chia semena, saj ohranjajo mesne sokove. Iz mletega mesa oblikujemo pleskavice, čevapčiče ali polpete in pečemo z obračanjem.