fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijSuhe mesnine: hitro in slastno

Meso je odličen vir beljakovin. Marsikdo pa ga uživa predvsem zaradi izjemnega okusa.

Ker se sveže meso hitro pokvari, se že dolga leta, stoletja in še več ugotavlja in preizkuša kako mu podaljšati trajnost in ob tem ohraniti pristnost. Eden takih postopkov je sušenje mesa z dodatki iz narave, ki je še dandanes zelo priljubljen. Suhe mesnine so odlične za hitro in enostavno postrežbo. So polnega pristnega okusa, saj so neke vrste koncentrirana oblika mesa. Pri MODREM VRATU smo s pomočjo tradicionalnih receptur pripravili dva suhomesna izdelka, nojevo suho salamo in sušeno nojevo stegno.


Kakovost suhomesnih izdelkov MODRI VRAT®
Oba suhomesna izdelka sta pripravljena iz prvoklasnega mesa iz proste reje. Ker nojevo meso vsebuje maščobe le v sledeh, jih je pri izdelavi salame potrebno dodati iz drugih virov. Zato je salami dodana slanina, za boljši okus pa še česen. Sušeno stegno je dobro natrto s soljo. Oba izdelka odlikuje pristen okus nojevega mesa, sladkoba, ki jo ustvari visoka vsebnost železa.

Kako odrezati kos suhomesnega idelka MODRI VRAT®
Suhe mesnine se najpogosteje na mizi znajdejo v obliki narezkov. So enostavne za pripravo, saj od kulinaričnega znanja morate imeti predvsem dobro rezilo. Izjemnega pomena je natančno rezanje. Rezine morajo biti tanke, ravno prav debele, da ob stiku z brbončicami očarajo z okusom. Pretanke rezine se porazgubijo v prilogah, debele pa zahtevajo več žvečenja.

Suhe mesnine hranimo v hladilniku, saj so tako bolj čvrste in jih je zato lažje rezati. Režemo jih na leseni deski s hladnim rezilom. Sušeno stegno in salamo režemo prečno na mišična vlakna. Sušeno stegno je izjemno temne barve. A ko odrežemo tanko rezino, se razkrije tipična temno češnjeva barva. Že načete suhe mesnine hranimo v hladilniku, saj jim tako podaljšamo rok uporabe in ohranjamo kakovost.

Priročni suhomesni izdelki MODRI VRAT® za vsako priložnost
Nojeva salama kakor tudi sušeno nojevo stegno sta lično zapakirana v črno papirnato ovojnino, ki jo krasi svetlikajoči se napisi, kot nalašč za obdarovanje. Prednost je tudi v tem, da lahko količino suhomesnega izdelka prilagodite vašim željam.

Suho nojevo salamo lahko podarite v celoti ali pa kot polovičko (250 g) in tako takoj ob odprtju se pokaže značilen mesni mozaik salame, ki budi apetit. Pred rezanjem nojeve saleme odstranimo ovojnino, ki nadomešča klasično črevo. Sušeno nojevo stegno pa vam lahko poljubno odrežemo, izbirate lahko med malimi (100 g) in veliki kosi (vse do 500 g).

Oba izdelka sta lahko darilo domače kakovosti in tradicije. Specialiteta, ki bo požela navdušenje obdarovanca, obiskov in kulinaričnih uživačev.

Tudi toplim jedem se podajo suhomesni izdelki MODRI VRAT®
Suhe mesnine se nemalo kdaj podajo tudi toplo pripravljenim jedem. Z njimi lahko popestrimo recimo pizzo, tako s stegnom kot s salamo. Priporočamo, da tanke rezine položite na že pečeno jed. Tako se rezina le zmehča in rahlo stopi. Sušeno stegno lahko uporabimo tudi za pripravo toplih omak kot so carbonara.

Priporočamo, da suhomesne izdelke dodate šele na koncu. Paziti je potrebno, da jih dodatno ne izsušimo s pripravo tople jedi in da z uporabo le teh jedi ne presolimo.