fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijJurjevo: praznik pomladi in jajčnih jedi

Koledarsko se je pomlad že pričela, a zares se pomlad po ljudskih izročilih prične s prihodom Zelenega Jurija ali sv. Jurija. V naših krajih najprej s pustom in kurentovanjem zimo preženemo, potem pa s plesom in pojedino počastimo prihod pomladi, ki jo prinese Zeleni Jurij.

Jurjevanje je bil nekoč najpomembnejši tradicionalni praznik, ki so ga praznovali 23. ali 24. aprila, in je predstavljal pomemben letni mejnik, ko se narava ponovno prebudi in odpre. Z Zelenim Jurijem ali Svetim Jurijem je povezano veliko simbolike in verovanja.

Na ta dan se je skozi vas sprehodil mladenič odet v obleko iz brezovih vej in listja. Spremljali so ga mladi pastirci in pastirice, okrašeni z mladimi lesenimi šibami in cvetjem. Zeleni Jurij je po običaju za vsaka hišna vrata zataknil brezovo vejico. Ta naj bi hiši prinesla blagoslov ter obilico blaginje. Ljudje so v zahvalo povorki Zelenega Jurija poklanjali jajca in špeh, ob tem pa je glasnik praznika trikrat poskočil. Tudi za te praznike se tradicionalno pripravljajo jedi iz jajca. Jajce je simbol novega začetka, novega življenja in prebujanja v naravi.

K jurjevanju sodi tudi Jurjeva jed – to je cvrtnjak s slanino in jajci. Pripravimo ga lahko tudi iz nojevega jajca. Le pomislite, kako velika zahvala Zelenemu Juriju je lahko cvrtnjak pripravljen iz nojevega jajca? Z njim lahko pogostite celotno povorko! Namesto slanine pa dodate kar tanke rezine nojevega sušenega stegna. Cvrtnjak le blago začinite in postrezite z domačim kruhom ali z belokranjsko pogačo. Tudi to lahko pred peko premažete z razžvrkljanim nojevim jajcem, ter potresete s koščki nojevega sušenega stegna.

Lupina nojevega jajca pa lahko ostane spomin na druženje ali pa vaza za šopek brezovih vejic in cvetje.