fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijProteini in šport

Najprej poglejmo, kaj so proteini ali z drugo besedo imenovano beljakovine. Morda si jih večina predstavlja kot merico praha, ki jo ob športnih aktivnostih nekateri radi uživajo. Beljakovine prispevajo k povečanju in vzdrževanju mišične mase, enako pa so pomembne za zdravo telo, saj jih potebujejo vse naše celice telesa. Večja kot je stopnja aktivnosti, bolj je pomemben nadzor vnosa beljakovin, da le te ne bi primanjkovale za razvoj mišice.

Tako je za športnike izjemnega pomena vnos beljakovin, ki je temelj zdrave prehrane. S pomanjkanjem beljakovin v telesu lahko tvegamo številne poškodbe tkiva. Beljakovine lahko najdemo tako v živilih mesnega kot tudi rastlinskega izvora. Rastlinskega izvora jih največ najdemo v stročnicah in žitih, a je njihova aminokislinska sestava manj optimalna, živalskega izvora pa v mesu, jajcu, mleku in mlečnih izdelkih. Pomembna razlika je tudi v tem, da beljakovine živalskega izvora telo absorbira v celoti, medtem ko rastlinskega izvora v nekoliko manjšem obsegu in se zato del beljakovin izloči iz telesa.

Športniki sodijo v skupino, za katero je priporočen višji vnos beljakovin, še posebej po aktivnostih. Povprečen vnos za zmerno aktivno populacijo opiše formula 0,8 g na kilogram telesne teže. Za športnike pa je priporočen vnos med 1 in 1,6 g na kilogram telesne teže. Po aktivnosti se priporoča zaužitje živil z ugodno beljakovinsko sestavo, kar pomeni živila, ki vsebujejo 15 – 25 g kakovostnih beljakovin.

Odličen izbor beljakovin je nojevo meso. Odlikuje ga naravno visoka vsebnost beljakovin, okvirno 21-22 g na 100 g mesa. Pri tem pa naj še omenimo, da vsebuje tudi naravno visoko vrednost železa, medtem ko sta vsebnost maščob in soli naravno nizki. Železo ima tudi pomembno vlogo pri zmogljivosti športnikov.

Nojevo meso je enostavno za pripravo. Uvrščamo ga tudi med dietne vrste, saj je lahko prebavljivo. Ker je nojevo meso nenazadnje tudi izjemno okusno, je odlična izbira za regeneracijski obrok. Smo to kar jemo, zato je pri športu izbor gradnikov mišičnega ustroja toliko večjega pomena. Na krožnik športnikov tako sodi tudi kakovostno meso.

Več podrobnosti o beljakovinah lahko dobite na prehrana.si, kako pomembna za športnika je količina železa v krvi, pa lahko preberete na spletni strani časopisa DELO.