fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijJajce, tudi nojevo, popolno živilo tudi za brezmesne diete

V naravi bi težko našli živilo ali prehransko dopolnilo, ki je bolj popolno kot jajce. Ta naziv mu pripada iz večih razlogov. Pa poglejmo nekaj med njimi!

Jajce je pravzaprav celica, ki omogoča razvoj, in zato mora vsebovati prav vse esencialne snovi. Zgrajeno je iz treh delov – lupine, beljaka in rumenjaka. Lupina je odličen vir mineralov, ki sicer ni uporabno kot hranilo za ljudi, je pa bogato hranilo za živali in rastline. Človek pa lahko čvrsto lupino nojevega jajca reciklira v posodice.

Ključni del jajca sta beljak in rumenjak. Od lupine sta ločena z opno, ki je odlično hranilo za kožo. Enostavno jo date na dele obraza in počakate, da sprosti hranljive snovi. Prednost jajca je tudi, da lahko rumenjak ločimo od beljaka.

Kot je človeško telo v največjem procentu sestavljeno iz vode, tako je tudi jajce. Celotno jajce sestavlja okoli 76% vode, zaradi česar jajce nima zelo visoke energijske vrednosti (133 kcal/100g). Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko ima jajčni rumenjak skoraj 50% suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe in beljakovine. Zato je rumenjak tudi bolj čvrst.

Če pogledamo jajce pod drobnogled, ugotovimo, da sta beljak in rumenjak odlična kombinacija, saj skupaj tvorita ravno pravo mero hranilnih snovi. Jajce ima izjemno vsebnost mineralov, med katerimi prevladujejo cink, kalcij, železo in fosfor ter vitaminov, predvsem D in A, ter različne vitamine B-kompleksa, npr. B12, B2 , B5.

Jajce vsebuje tudi holin, vitaminu podobna snov, ki je odgovoren za normalno delovanje celic, sintezo lipidov in razvoj živčevja, ter holesterol v vrednosti, ki naj ne bi znatno prispevala in vplivala na holesterol v krvi. Posebna odlika nojevih jajc pa je, da vsebujejo visoko vrednost alfa-linolenske kisline (omega-3).

Jajce je živilo, ki nasiti, ne glede na to kako ga pripravite. Nojevo lahko pripravite na številne načine. V kombinaciji z zelenjavo lahko ustvarite širok spekter jedi z ustreznimi hranili za uravnoteženo prehrano. Je popolno živilo tudi za brezmesne jedi in diete.