fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNojevo jajce je multipraktično živilo

Jajca imajo v kulinariki številne vloge. Lahko so samostojna jed, priloga, vežejo sestavine, sredstvo za volumen in še kaj bi lahko našteli. Paziti moramo le, da so dovolj sveža in primerno velika. Kako pa ravnamo z največjim jajcem na svetu?

Nojevo jajce tehta kar 25 kokošjih. Volumen vsebine meri skoraj poldrugi liter. Za enkratno uporabo bi morali v goste povabiti vsaj 10 ljudi. A brez skrbi, nojevo jajce je možno uporabiti na številne načine in »na obroke«.

Tekstura
Nojevo jajce vsebuje večji rumenjak ter nekoliko bolj gost in manj prosojen beljak. Ob termični obdelavi je sivkaste barve. Sicer pa se v jedeh obnaša prav tako kot kokošje. Iz nojevega beljaka ravno tako lahko pripravite sneg in ga lahko uporabljate na vse klasične načine.

Pretvorbe
Nojevo jajce z lupino tehta okvirno od 1.200 pa vse do 1.700 g. Vsebino najlažje opišemo z volumenskimi enotami. Najbolj priročna je primerjava s kokošjim jajcem, ki tehta 70 g. Za pretvorbo pa je najbolje uporabiti enoto žlice. Kokošje jajce ima 1 jušno žlico rumenjaka in 3 jušne žlice beljaka. Če boste za pripravo jedi uporabljali nojevo jajce, lahko uporabite to razmerje.

Shranjevanje
Nojevo jajce lahko uporabite celo, če tako veli izbrana receptura ali število gostov. Če ga ne boste porabili v celoti, pa obstaja več načinov shranjevanja: Nojevo jajce lahko stepete, saj se tako enakomerno razporedita rumenjak in beljak. Mešanico lahko v posodi, v hladilniku shranite za največ 1 dan. Precej bolj obstojno pa je zamrzovanje. Enakomerne odmerke za 1-kratno uporabo stepenega jajca razporedite v lončke ali vrečke in enostavno zamrznete. Podobno lahko storite tudi ločeno z rumenjakom in beljakom. Okus in tekstura se po odmrznitvi ne spremenita bistveno. Nojeva jajca lahko v zamrzovalniku shranjujete najmanj pol leta. Pomembno je le, da ga pred uporabo popolnoma odtalite. Nikakor pa ne smete zamrzniti celega nojevega jajca z lupino.

Uporaba
Nojevo jajce je kot mešanica odlično za pripravo umešanega jajca, fritat, palačink, praženca. Lahko ga ocvrete tudi »na oko«, v ponvi ali v pečici. Za pripravo biskvitov najprej pripravite sneg iz beljakov ter postopoma dodajate deleže rumenjaka in ostalih sestavin. Z izbranimi mokami lahko iz nojevega jajca pripravite tudi odlične sveže ali sušene testenine. Jajce lahko tudi skuhate. Čas kuhanja se primerno količini podaljša, za celoten proces pa boste porabili skoraj dve uri.

Recikliramo
Vsebino nojevega jajca boste uporabili za pripravo jedi. Lupino pa nikakor ne zavrzite! Zaradi čvrstosti in leska jo pogosto primerjajo s porcelanom. Lupino ali dele lahko enostavno perete v pomivalnem stroju ter uporabite za skledico ali podstavke.