fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetij



O ostrini in rezih

Zrezek, rezina salame, kolesce hrenovke, »šnita« pršuta in podobni kosi imajo prav posebej določeno obliko. Oddelimo jih od večjih kosov ter prilagodimo velikost za v ponev, krožnik, rezino kruha in nenazadnje za grižljaj. Rezila so pri mesnih izdelkih pomembna. S topim nožem kos mesa lahko tudi uničimo. Rez je pomemben, saj se vlakna mesa med toplotno obdelavo krčijo in ustvarjajo obliko. Uvihan zrezek ali zategnjena pečenka lahko vplivata tudi na mikavnost obroka.

Posebno pozornost pa je pomembno nameniti suhomesnim izdelkom. Že pred uporabo jih hranimo na hladnem. S tem učvrstimo in pripravimo za rezanje. Podobno kot je potrebno za razkosanje torte nož segreti, ga za suhomesne izdelke hladimo. Za rezanje pršuta in sušenega stegna nož hranimo v hladilniku. Kos položimo na ohlajeno desko ali držalo ter pripravimo za rezanje. Ostrina in temperatura noža vplivata tudi na barvo rezine. Pri nojevem sušenem stegnu še posebej pazimo, da z rezilom zaobjamemo cel kos. Pravilno odrezana rezina se rahlo uviha. Rezine pripravljamo sproti. Glede na odličen okus nikoli prav dolgo ne čakajo na krožniku.