fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNojevo perje

Noj med pticami predstavlja prav posebno vrsto. Ni samo največji med njimi, ampak ima tudi posebno perje.

Perje prekriva telo vsake ptice. Peresa so vsajena v ptičjo kožo. Ta del, vsajen v kožo, se imenuje tulec in se naprej nadaljuje v rebro, ki se naprej deli v vedno tanjše, povezane strukture. To velja za ptice, ki svoja krila uporabljajo za letenje. Perje oz. pernatost pticam ne omogoča samo letenje, ampak tudi toplotno izolacijo in boljšo opaznost ali skrivnost.

Ptice lahko tudi plavajo, z gibanjem nog. Da se ob tem ne bi zmočile in podhladile, je njihovo perje namaščeno in tako tudi vodoodbojno. V svetu ptic so bolj pisani in opaženi samci, samice se pa pogosto barvno zlivajo z življenjskim okoljem.

Če pa zdaj pogledamo še nojevo pero, ki na prvi pogled deluje kot klasično perje, a ima svoje posebnosti. Ena posebnost je, da je nojevo pero puhasto in prepustno za zrak. Zato noj ne more leteti, a ima taka struktura manjši upor, kar omogoča noju hitrost pri tekanju. Obenem pa mu pomaga tako perje tudi pri hlajenju, tudi v peščenih kopelih. Nojevo pero ni vodoodbojno.

Zaradi svoje puhastosti nojevo pero elegantno plapola v pišu vetra, kar je razlog, da pogosto krasi klobuke, priponke in ostale modne dodatke. Pero samice je sivkaste barve, pero samca pa je večje, črno in črno-bele barve. V modni industriji pa jih pogosto srečamo obarvana v raznolike barve.

Nojevo pero se uporablja kot okras tudi pri cvetličnih aranžmajih. Iz njih pa izdelujejo tudi pripomočke za odstranjevanje prahu, saj imajo antistatično lastnost.