fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijPraznični trenutki, svečana večerja

Zadnji dnevi leta imajo prav poseben čar. Obujamo spomine in se poslavljamo od preteklih dni. Ker pa so konci tudi novi začetki, je pomembno, da jih primerno obeležimo. Dobrote na mizi, praznično vzdušje, dobra družba in kozarec penine so prav prijeten obred slovesa od starega ter dobrodošlica novemu letu.

Pomembno je, da praznično večerjo dobro planiramo, še posebej letos, ko bo večina najdaljšo noč praznovala v domačem krogu. Preden bo zadišalo po kuhinji, si lahko pripravimo hladno predjed - narezek s suho nojevo salamo ter sušenim nojevim stegnom je kot nalašč za to, zraven pa bodo teknile tudi rezine pustega sira, brusnice, orehi in bel hlebec.

Večerjo pričnemo z bistro juho iz kosa nojevega vratu, ki ji dodamo žličnike z zelišči. V loncu vrele vode bo kosu vratu delala družbo še izbrana zelenjava – nekaj vejic peteršilja, par korenčkov, rdeča paprika in košček svežega ingverja. Juho primerno solimo ter na blagem ognju kuhamo kot tradicionalno »govejo«. Medtem, ko se juha kuha, se lotimo priprave žličnikov. Žvrkljano jajce nasičimo s pšeničnim gresom. Z žlico oblikujemo žličnike ter jih najprej skuhamo v vrelem in osoljenem kropu. Ko so žličniki pripravljeni, jih postrežemo v nojevi juhi z zelenjavo.

Glavna jed naj bo v znamenju najbolj sočnega kosa, t.j. nojevega steaka. Priprava steakov je enostavna in hitra. Za ideje in recept lahko pokukate tudi v kulinarični kotiček.

Mesu se odlično poda mešani krompirjev pire. Osnoven pire pripravimo iz kuhanega krompirja, ki mu dodamo kislo in sladko smetano, ga solimo in zmečkamo v čvrst pire. Tako pripravljeno osnovo razdelimo na tri dele. V tretjino krompirja dodamo pasirano špinačo, v drugo tretjino enak delež kuhanega sladkega krompirja, tretji pa naj ostane bel. Tris pireja bo odlično dopolnjeval sladke note soka, ki ga prispeva nojev steak.

Solata naj bo mehka, zelena. Lahko ji dodamo tudi stročnice in potresemo z bučnimi semeni.

Zraven bo teknila tudi žlahtna kapljica. K obroku postrežemo vrč polsuhega vina in vode. Odsvetujemo sladke sokove, saj prevzamejo okus.

Pa sladica? Nadaljujmo z bučnimi semeni. Za piko na i se poda rolada, iz bučnih ali orehovih semen in kislo smetano.

Za vsak slučaj naj sredino mize zasede tudi košarica belega kruha. Želeli boste zaužiti prav vse sokove, ki zaljšajo praznični menu.

Naj se leto pozna tudi po dobri večerji. Srečno in zdravo ter seveda dober tek!