fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijAlergije na meso?

Alergije na hrano niso redek pojav, tako pri mlajši kot starejši populaciji. Kritična živila je mogoče najti tako v rastlinski kot mesni prehrani. Najpogostejše alergijske reakcije na živila so kožni izpuščaji, otekline obraza in ustne votline, rdečica, vročica in bolečine v prebavilih. Intenzivnost alergijske reakcije je odvisna lahko tudi od zaužite količine hrane. Meso je živilo, ki le redko povzroča preglavice, pa vendar jih lahko.

Živali so prevečkrat izpostavljene različnim snovem kot so pesticidi, pospeševalci rasti, antibiotiki, vitamini in mnoge druge. Zaužijejo jih najpogosteje s hrano ali ob pitju vode. Te snovi se potem nalagajo v mesu živali. Od količine zaužitih snovi je odvisno kolikšno je tveganje, da te snovi prehajajo v prehrano ljudi, ti pa lahko razvijejo preobčutljivost na njih. Ker je meso pogosto vir beljakovin v človekovi prehrani, je zelo pomembno, kaj izberemo kot vir le teh. Preden se odločimo za vrsto in proizvajalca mesa, je pomembno, da poizvemo o poreklu in reji živali. Ob tem pa je dobro tudi poznati nekaj značilnosti mesa, kot na primer hranilne vrednosti. Je pomemben vir ne samo beljakovin, ampak tudi mineralov, železa, cinka, selena, vitaminov A, D, K in skupine B, vključno z B12.

Ker v svoji reji MODRI VRAT® stremi k naravi, kakovostni prehrani živali brez dodatkov antibiotikov in k zdravi prirasti, je naše meso lahko izbira tistim, ki morda imajo prebavne preglavice, pa tudi vsem tistim, ki si želijo dobrega svežega domačega mesa.

Perutnina sodi med kakovostnejše kose mesa. Belo meso je že od nekdaj del človekove prehrane. Meso ptic je mehko, hranljivo in enostavno ter lahko prebavljivo. Vse te lastnosti ima tudi nojevo meso, le po barvi bi ga težko umestili med belo meso, saj je temno-rdeče barve in zato bolj podobno divjačini. In to, za nojevo meso značilno, barvo dobi zaradi naravno visoke vsebnosti železa.

Ravno tako se lahko priporoča vsem, ki imajo pomanjkanje železa v telesu, saj je naravni vir le-tega. In tudi tistim, ki morajo uživati živila z manj maščobami, saj ima nojevo meso naravno nizko vsebnost maščob.

Za recepti in nasveti o pripravi nojevega mesa lahko pobrskate v našem kulinaričnem kotičku.