Nojev ragu s kolerabo in njoki

Recepture za 4 osebe.
Njoki
300 g krompirja
100 g ostre moke
1 jajce
sol
Pražena nojeva jetrca

600 g nojevih jetrc
350 g čebule
0,5 dl modre frankinje
strok česna, timijan ali materina dušica
olje, sol, poper
Nojev file z vinsko omako

Sestavine:
600 g nojevega fileja
50 g šalotke
300 ml perutninske juhe ali perutninske osnove
100 ml rdečega vina
timijan, sol, poper
Priprava
File začinimo in na srednje vroči ponvi opečemo na eni strani (vsaj 1 minuto), obrnemo okrog, ter opečemo še na drugi strani. Dolžina pečenja je odvisna od želene stopnje zapečenosti. Pečeno meso pustimo počivati in postrežemo z vinsko omako in prilogo.
Nojeva juha z zelenjavo in zelišči
Recept by Igor Jagodic
Priprava poteka v več korakih:
1. korak
1,8 kg nojevega vratu
8 zrn popra
šopek zelišč (1 šopek peteršilja, 2 lista lovora, 8 kom timijana, koriander)
sol, poper
200 g korenja
200 g pora
200 g stebelne zelene
1 velika čebula
Nojev steak »à la carte«

Sestavine (za 4 osebe):
800 g nojevega steaka (4 x 200 g)
Priprava
Dobro zorjen steak popečemo do stopnje zapečenosti »medium« (1 minuta na eni in 1 minuta na drugi strani, nato postopek ponovimo).
Priprava nojevega mesa
Priprava nojevega mesa je enostavna in hitra. Pa vendar, le pravilno pripravljeno meso ohrani svojo kakovost in prehransko vrednost, zagotavlja kulinarični užitek, ter je dodana vrednost.
Nekaj splošnih nasvetov za pravilno pripravo nojevega mesa:1, 5, 6
![]() |
Termična obdelava na visoki temperaturi se odsvetuje. |
Nojevo meso ni primerno za pečenje na visoki temperaturi (nad 100 °C). Na površini namreč nastane lepa rjava skorja v barvi pečenke in značilen okus (reakcija Maillard). A pozor! Mesni sokovi iztečejo. Tako pripravljeno meso je suho in žilavo. Praktično ni užitno. |