Jesenska kremna bučna juha z nojevim sušenim stegnom

Sestavine:
1 buča hokaido srednje velikosti
1 korenček
1 čebula
3 stroki česna
1-1,5 l jušne osnove
Kurkuma
zelišča sol
Dodatki: Nojevo sušeno stegno, sladka/kisla smetana, bučno olje, bučna semena
Priprava
Bučo razrežemo, izdolbemo sredico in olupimo. Uporabimo le sočno meso, ki ga narežemo
na kocke. Olupimo tudi korenje in narežemo na kolobarje. V večji posodi za juho najprej na
oljčnem olju prepražimo na kolobarje narezano čebulo in stroke česna. Ko oddata prijetno
aromo, dodamo še kose buče in korenja. Vso zelenjavo prepražimo in zalijemo z jušno
osnovo. Počakamo, da juha rahlo zavre in dodamo začimbe. Juho kuhamo, dokler se buča in
korenje ne omehčata ter zlahka pretlačita. Nato juho odstavimo in s paličnim mešalnikom
zmešamo v enotno zmes.
Osnovno bučno juho postrežemo na krožnik, pred serviranjem pa dodamo še jesenske
plodove in ozaljšamo okus. Juhi dodamo 2 žlici sladke ali kisle smetane ter okrasimo z žlico
bučnega olja. Po sredici na smetanovo podlago potresemo še drobne koščke nojevega
sušenega stegna ter drobljena bučna semena.
Nasvet: Nojevo sušeno stegno najprej odrežemo v rezino, ki jo razdelimo na tanke trakove.
Le-te za nekaj minut shranimo v zamrzovalniku, saj se bodo pred postrežbo tako lažje
razrezali v tanke krpice za posip.