fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijPriprava nojevega mesa

Priprava nojevega mesa je enostavna in hitra. Pa vendar, le pravilno pripravljeno meso ohrani svojo kakovost in prehransko vrednost, zagotavlja kulinarični užitek, ter je dodana vrednost.

Nekaj splošnih nasvetov za pravilno pripravo nojevega mesa:1, 5, 6

Termična obdelava na visoki temperaturi se odsvetuje.

 

Nojevo meso ni primerno za pečenje na visoki temperaturi (nad 100 °C). Na površini namreč nastane lepa rjava skorja v barvi pečenke in značilen okus (reakcija Maillard). A pozor! Mesni sokovi iztečejo. Tako pripravljeno meso je suho in žilavo. Praktično ni užitno.

Najprimernejša je termična obdelava pri majhnih temperaturah.

 

Merjenje temperature mesa v središču zagotavlja pravilno termično obdelavo. Nojev file, steak in pečenko se priporoča toplotno obdelati v pečici (pri temperaturi 180 °C), v ponvi ali na žaru do središčne temperature 63 °C. Modernejša toplotna priprava fileja, steaka in pečenke »sous vide« (kuhanje vakuumiranega mesa) se priporoča pri temperaturi medija 63 °C najmanj eno uro (lahko tudi 24 ur).
Na takšen način bo jed slastna, kakovostna, mehka in sočna. Za razvajanje in uživanje. Le pravi kos mesa morate imeti!

Priprava nojevega mesa na ustaljen način.

 

Na hitro popeči meso z obeh strani, je ustaljen način priprave. Postopek je primeren za termično obdelavo nojevih filejev in steakov, svetujemo na srednje vroči temperaturi. Pred pečenjem priporočamo vzeti meso iz hladilnika, da se temperatura mesa izenači s sobno. File ali steak popečete najprej na eni strani, obrnete in postopek ponovite še na drugi strani. Ponavljate do želene stopnje zapečenosti (»medium«, »well done«). Dolžina pečenja je namreč odvisna od debeline, temperature in stopnje zapečenosti, ki jo želite doseči (1-2 minuti na vsaki strani). Pečenje na maslu ponuja popolen okus. Po pečenju naj meso nekaj minut počiva. Pred serviranjem solimo in popramo.

Reference:
1. Kistner C. et al. Strauße Zucht, Haltung und Vermarktung. E.U. Verlag Eugen Ulmer. Stuttgart 2003. ISBN 3-8001-4587-1.
5. USDA, Food Safety and Inspection Service. Safe Food Handling. Pridobljeno 31.10.2016 s spletne strani www.fsis.usda.gov
6. Podatki Straussen Farm Mhou (www.mhouproducts.de)