fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNojevo jajce – od največje celice do popolnega živila

Ste vedeli, da je nojevo jajce največje jajce na svetu? Lahko bi rekli, da je kralj med jajci. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivosti o nojevem jajcu.

Če vam nojevo jajce pade na nogo...

jo boste odnesli najmanj s črnim nohtom. Kilogram in pol težka kepa s tri milimetrsko lupino, ki vsebino varuje kot čelada, vam lahko zlomi tudi kakšno tanjšo stopalno koščico. Točne dimenzije jajca bi težko določili, saj so mere odvisne od podvrste noja in genetike. A so farmska jajca nekoliko večja in lahko tehtajo tudi do 1,7 kg. V naravi pa jajca dosegajo nekoliko več kot kilogram.

Nojevo jajce ni možno utreti s trkanjem,
za to boste potrebovali kladivo ali vsaj top predmet. Na naravni podlagi lahko na jajce celo stopite, pa ne bo počilo. Zaobljenost ter posebna »jajčna« elipsa omogoča razporeditev sil, ki kljubujejo tudi velikim obremenitvam. Tako v naravi nojeva jajca niso lahek plen ali priboljšek.

Luknjica pri luknjici
Lupina nojevega jajca spominja na porcelan. Utrto jajce popoka kot pajkova mreža. Kosi lupine pa se lomijo v obliki lusk. Če prazno lupino jajca napolnite s tekočino, bo kmalu tudi izginila. Lupina je namreč porozna in deluje kot zelo precizno sito.

Lupine nojevih jajc se uporabljajo za okrasje,
kot so posode, lovilec za pajke, pisanice, pirhe, za poslikavo ter tudi rezbarjenje in vrtanje vzorcev. Tako v spretnih rokah z nekaj domišljije lahko postane nojeva lupina tudi prekrasen okras ali umetnina.

Jajce je kompleksno živilo,
z biološko vrednostjo, saj vsebuje pomembne vitamine, minerale, esencialna hranila in precejšen delež beljakovin. Ima pomembno vlogo v prehrani človeka. Nojevo jajce je lahko tudi dober nadomestek za vse tiste, ki kokošjih jajce ne smejo ali ne marajo v svoji prehrani.

Jajce je simbol novega začetka in novega življenja. Nojevo jajce je lahko čudovito in pomenljivo darilo, presenečenje in doživetje. Na domačiji MODRI VRAT® so nojeva jajca na voljo predvidoma od marca do septembra.