fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijŽelezo v najokusnejši obliki

Železo je izjemnega pomena za človeško telo. Ni le element, ki lahko ponagaja na laboratorijskih izvidih, temveč je ključen pri mnogih življenjskih funkcijah. Posledice pomanjkanja železa se lahko kažejo kot kronična utrujenost, brezvoljnost, bledica, pešanje imunskega sistema in drugo, njim pa so podvržene tako ženske, še posebej v rodni dobi, kakor tudi moški in otroci. Vzrokov za pomanjkanje železa je lahko več, med njimi so tudi prehranski.

Za vzdrževanje optimalne zaloge železa je pomembna raznolika in uravnotežena prehrana. Odličen vir železa sta nojevo meso in drobovina, saj vsebujeta naravno visoke vsebnosti le tega (več na: Spletna stran Zaveza odgovornosti, Odloči se za živila 2021 izboljšane hranilne sestave). Naravna vsebnost železa je očitna že po videzu mesa, saj je povsem temno češnjeve barve. Vse skupaj potrdi tudi okus, ki bi ga opisali kot rahlo sladkastega. Kljub visoki vsebnosti železa, ki v nekaterih drugih primerih lahko daje trpek okus, je nojevo meso prijetnega okusa in budi apetit.

Telo železa ne kopiči, zato je pomembno, da vzdržujemo zdrave količine železa v telesu. Le te pa pridobivamo z uživanjem živil, ki z njim razpolagajo. Telo najbolje absorbira železo iz naravnega vira, torej iz živil, ki jih zaužijemo. Če želimo, da naše telo najbolj možno absorbira železo, se priporoča, da ga zaužijemo ob družbi vitamina C in skupine vitaminov B. Zato si ob nojevem zrezku ali jertcah lahko privoščite še skledo solate in kozarec temnega sladkega vina.

Uživanje nojevega mesa lahko postane železna srajca. Ta pregovor pa poznate, kajne?