fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijSladkasto brez sladkorja, neslana šala?

Nojevo meso je temno-rdeče barve, mehko in hranljivo ter ima poseben sladkast okus. Ta svojstven okus mu daje vsebnost železa.

Namreč, njegova vrednost je naravno visoka, kar 3 mg na 100 gramov nojevega mesa, lahko pa tudi več. Železo je tudi vzrok, da je meso temne, češnjeve barve. Tako je nojevo meso lahko prava zakladnica železa za vse, ki mu ta primanjkuje.

Sicer pa nojevo meso ne vsebuje ogljikovih hidratov. Temu primerno ima tudi glikemični indeks enak nič in po zaužitju ne budi lakote zaradi dviga krvnega sladkorja.


V prehrani pogosto pretiravamo s soljenjem, s tem pa vplivamo tudi na naše zdravje. Natrij vpliva na prehod tekočin skozi membrane naših celic, s tem pa tudi na krvni tlak. Zato je priporočljiv zmerni vnos natrija v telo vsem, predvsem pa ljudem s povišanim krvnim tlakom, z osteoporozo, s sladkorno boleznijo, z ledvičnimi kamni, želodčnimi problemi itd. Za nojevo meso je značilna uravnoteženost mineralov, tudi natrija/soli.

Nojevo meso pri pripravi le blago solimo, saj s tem zaokrožimo okus. Presoljenost bi ga izsušila in opustošila njegovo sočnost. Sicer pa sladko ali slano poudarimo z začimbami in dodatki. Pri pripravi nojevega mesa se priporoča uporaba mediteranskih začimb.

K nojevim jedem se poda tudi vino, tako pri pripravi kot ob pojedini. Belo ali rdeče pa je odvisno od okusa in recepta. Vodilo pri izbiri naj bo sladkost, saj odlično zaokroži matičen okus nojevega mesa.