fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijNojevo meso – mali vodnik po kosih

Kaj izbrati in kako pripraviti?

Tokrat vam predstavljamo uporabne nasvete pri izboru kosa mesa in tudi namige za pripravo oksunega obroka.

Svetuje strokovni tim MODRI VRAT®.

Prisegate na hitro in enostavno pripravo mesa?

Nasvet rejca: Za takšne priložnosti pride v poštev več kosov nojevega mesa. Priporočal bi file, ki se nahaja na ledvenem delu, kot tudi steak z ledvenega dela ali stegna. Za oba kosa je značilna sočnost, mehkoba in intenzivnost okusa.

Kulinarični namig: Omenjena kosa narežemo na porcije za eno osebo. Kose tik pred pripravo blago solimo ter v ponvi, na srednji temperaturi, popečemo na maslu ali olivnem olju, eno minuto na eni in eno minuto na drugi strani, nato postopek ponovimo, da dosežemo stopnjo zapečenosti »medium«. Po peki naj kos pred serviranjem malo odleži, da se sokovi enakomerno razporedijo.

Obožujete jedi na žlico? Enolončnice malo drugače?

Nasvet rejca: Za jedi na žlico je primerno meso s stegna, prav tako z ledij v obliki koščkov. Ti vsebujejo nekaj vezivnega tkiva in maščobe, kar daje mesu in jedem še dodatno polnost okusa, a hkrati ohranja mehkobo in sočnost.

Kulinarični namig: Mesne koščke razrežemo na poljubno velike kocke. Prepražimo jih na poru ali čebuli, da zapečatimo dragocene sokove, šele potem blago začinimo. Preden zalijemo, lahko dodamo praženo zelenjavo (koleraba, korenje,..). Med kuhanjem, v fazi brbotanja lahko dodamo tudi nekaj belega, pol suhega vina.

Vinko Ferenčak, rejec

Lucija Šušteršič, AFP prehranska svetovalka