fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijPriprava nojevega mesa – preprosto ali komplicirano?

Priprava nojevega mesa je vsekakor preprosta in hitra. Kaj je dobro vedeti in kaj so najpogostejše napake pri pripravi?

Začimbe
Ker je okus nojevega mesa unikaten, ga želimo poudariti. Da bi zaokrožili ta okus med sladkim in slanim, za pripravo uporabimo le enostavne začimbe. Uporabimo    jih tik pred pripravo. Prezgodnje ali preobilno soljenje lahko kos mesa opehari za sokove in okus.

Predpriprava
Nojevo meso ne potrebuje predpriprave, saj je izjemno mehko in sočno. Z daljšim namakanjem v marinadah lahko povsem spremenimo teksturo in okus, a ne na    bolje. Kos nojevega mesa je že naravno odličen in primeren za takojšnjo uporabo.

Peka
Strah pred premalo pečenim mesom je odveč. Nojevo meso ob primerni hrambi lahko namreč uživamo tudi surovo. Pri peki pa velja pravilo manj je več.
Kos pred peko na hitro začinimo in na srednji temperaturi le opečemo z obeh strani. Peka bolj služi zapečatenju sokov in ne globinski koagulaciji. S pretiranim in  predolgim pečenjem kos osiromašimo za sok in kolagen. Posledica pa je tudi tog in trd kos, ki bolj spominja na podplat kot na sočen, mehak steak.

Pot od ponve do krožnika
Če se nojevo meso ponaša s kratkim časom priprave, naj bo tudi čas do postrežbe kratek. Priporočljivo je, da meso odleži pol toliko časa kot se je peklo. Namen počitka je enakomerna razporeditev sokov. Na krožnik in nato v usta pa naj kos roma takoj po počitku. Predolgo uležano in že hladno meso ne nudi vseh pristnih užitkov tega res posebnega mesa.

Glavna nota
Prepoznaven in unikaten okus nojevega mesa je tako specifičen, da ga ostali deli jedi ne bi smeli prikriti. Pripravo pisanih jedi, kjer je nojevo meso le manjši dodatek, odsvetujemo. V kolikor pripravljate pisano jed z več sestavinami, naj le te okus nojevega mesa dopolnijo.