fbpx
  • 1


NOJEVE DELIKATESE, svet novih kulinaričnih doživetijMODRI VRAT – družinska zgodba z druge strani pašnika

Pogosto se zgodbe pričenjajo s stavkom "Nekoč pred davnimi časi...". Tako tudi naša zgodba sega v mnoga mnoga leta nazaj, ko so se v naših krajih sprehajali divji noji. Spremembe in evolucija so noje kasneje popeljale na druga geografska področja, ki so nam danes bolj znana po reji nojev. Za povratek reje nojev v kraje grofičen Jerice in Slavice (Jereslavec) je ‘kriva’ ljubezen domačina do živali, narave in tradicije okolja. Enkrat, ko je odločitev padla, je sledila predanost, požrtvovanje in visoka motivacija, da je iz manjše jate, ki je prva naselila družinsko posest Barbare in Vinka v Jereslavcu, danes nastala stoglava čreda teh veličastnih ptic.

Izbrana vrsta nojev ‘modri vrat’ je dobila svoje ime po sivomodri barvi vratu, ki jo zazna le ostro oko. Ker pa se strinjamo, da je odločitev za povratek reje nojev v naše kraje bila morda odločitev, je modra brava tudi tista, ki je zaznamovala našo družinsko kmetijo MODRI VRAT®.

Vinko Ferenčak je domačin in skrbnik nojev na domačiji. V nadaljevanju nam bo predstavil to veličastno ptico in njeno rejo, ki se je po njegovi zaslugi tudi vrnila v naše kraje.

Preberite več

Praznični trenutki, svečana večerja

Zadnji dnevi leta imajo prav poseben čar. Obujamo spomine in se poslavljamo od preteklih dni. Ker pa so konci tudi novi začetki, je pomembno, da jih primerno obeležimo. Dobrote na mizi, praznično vzdušje, dobra družba in kozarec penine so prav prijeten obred slovesa od starega ter dobrodošlica novemu letu.

Pomembno je, da praznično večerjo dobro planiramo, še posebej letos, ko bo večina najdaljšo noč praznovala v domačem krogu. Preden bo zadišalo po kuhinji, si lahko pripravimo hladno predjed - narezek s suho nojevo salamo ter sušenim nojevim stegnom je kot nalašč za to, zraven pa bodo teknile tudi rezine pustega sira, brusnice, orehi in bel hlebec.

Preberite več

Sous Vide - gurmanski užitki

Sous Vide je francoski izraz za kuhanje v vakuumu. Prednost tovrstne priprave je, da zaradi nižjih temperatur ter vakuumsko pakiranega mesa med obdelavo kosi zadržijo ključne mikrohranilne vrednosti, posledično pa tudi žlahtnejše okuse. Pri peki v ponvi se zaradi koagulacije ter tudi debeline mesa ustvarjajo plasti, sok in hranilne vrednosti pa se z višjo temperaturo izgubljajo.

Preberite več

Priloge za nojevo meso

Nojevo meso je unikatno. V sebi nosi mozaik priokusov, ki jih lahko strnemo v sočno, sladko, mehko, voljno in opojno. Okus lahko poudarimo ali uravnotežimo tudi s prilogami.

Preberite več

Darila z naravnim okrasjem - pernata eleganca in porcelanske lupine

Darilo je skrbno izbran predmet, s katerim presenetimo in razveselimo obdarovanca. A ker tak premet le ne gre kar tako oddati iz rok, je pomemben tudi aranžma. Ovojnina darila je uvod v presenečenje. Predmet s tem dobi še večjo srčno vrednost v očeh obdarovanca. Darila lahko ozalšamo na številne načine. Izberemo darilno škatlo, vrečko, ovojni papir, pentlje in posvetilo. Iz darilne embalaže pa lahko ustvarimo tudi zgodbo. Najlepša so darila, ki jih popestrimo z naravnimi materiali. Sem sodi tudi nojevo perje in lupine nojevih jajc.

Preberite več

Izvirno darilo za vsak okus

Čas obdarovanja je lahko izziv. Obdarovanca želimo presenetiti in mu podariti lep spomin. Le ta je trajnejši kot predmet, na katerem se bo kmalu nabiral prah. Obdarovanca pa je dobro tudi poznati. Za vse tiste prijatelje in bližnje, ki uživajo v kulinariki kot tudi v kuharstvu, je kot naročeno darilo – izbran kos nojevega mesa. Ampak ali izbrati svež kos mesa ali suhomesni izdelek?

Preberite več

Darila, ki se ne zaprašijo in skomine budijo

Darila so razvedrila. Bolj kot sam predmet so pomembni občutki, ki jih zbudimo v obdarovancu. Darila so lahko trajen spomin ali pa nepozaben občutek. Take lahko ustvarimo s kulinaričnimi darili. Za pripravo hrane namreč vključimo prav vse čute. Za bolj vešče kuhe lahko izberemo kose mesa. Strah, da bi tako dragocen kos lahko pokvarili ali uničili, je odveč. Vsak kos je opremljen z etiketo, ki vsebuje tudi osnovno navodilo za pripravo.

Preberite več

O ostrini in rezih

Zrezek, rezina salame, kolesce hrenovke, »šnita« pršuta in podobni kosi imajo prav posebej določeno obliko. Oddelimo jih od večjih kosov ter prilagodimo velikost za v ponev, krožnik, rezino kruha in nenazadnje za grižljaj. Rezila so pri mesnih izdelkih pomembna. S topim nožem kos mesa lahko tudi uničimo. Rez je pomemben, saj se vlakna mesa med toplotno obdelavo krčijo in ustvarjajo obliko. Uvihan zrezek ali zategnjena pečenka lahko vplivata tudi na mikavnost obroka.

Preberite več

Bine Volčič in MODRI VRAT

Nojeve jedi tudi na Novomeški akademiji hrane in zabave


Kulinarika je kot umetnost. Preprostost združena s perfekcionizmom. Ravno tega slovesa se drži tudi nojevo meso. Zanimiva še dokaj neodkrita eksotika, po drugi plati najbolj prvinsko in naravno meso s posebnim načinom priprave. Da je razburkalo radovednost že marsikaterega chefa priča tudi dejstvo, da je bilo nojevo meso na pultih tekmovalcev letošnjega šova Masterchef, v svoje menuje pa ga je dodal tudi sloviti Gordon Ramsay.

Preberite več

Sneg, mraz in noj?

Nič ne de. Sneg, mraz in noj so pravi prijatelji. Noj je sposoben odlično uravnavati telesno temperaturo, zato mu sneg in mraz ne predstavljata težav. Pravzaprav se odlično počuti, ko se zakoplje sneg. Preverjeno, direktno s posetva.

Lačen noj

Noji so pretežno rastlinojede živali, ki se hranijo z oreščki, cvetovi, semeni in listi. So pašne in zelo skromne živali. Pobirajo kamenčke, ki v mišičnem želodcu drobijo njihovo hrano. Sposobni so preživeti brez vode tudi 72 ur, če pa imajo možnost, se zelo radi kopljejo in pijejo vodo. V naravi med pitjem pogosto dvignejo glavo, da oprezajo za morebitnimi plenilci. Za uravnoteženo prehrano potrebujejo posebej sestavljeno krmo, ki jim zagotavlja vse potrebne minerale in vitamine, hranila ter jim daje moč.

Preživetje v zimskih razmerah

Za noja je značilna edinstvena regulacija telesne temperature, zato so se sposobni prilagoditi na nižje temperature ozračja in celo na celinsko podnebje. Bivanje v Sloveniji za njih ne predstavlja težav ali stresa. Prav srečni so videti, ko se zakopljejo v sneg.

Noji in čutila

Noji izredno dobro slišijo in vidijo. Najbolj so poznani po dolgem in elegantnem vratu. Noj ima na nogi samo dva prsta, tretji in četrti sta slabše razvita. Njihova življenjska doba je dolga tako kot njihov vrat, posamezniki doživijo celo 70 let. Zanimivo je tudi to, da niso sposobni oblikovati glasu.

Noj največji ptič, ki ne leti

Noj je največji danes živeči ptič, ki ne leti, ampak izredno dobro teče. Pogosto je slišati, da sodi med ratite (tekače). Njegova domovina so področja v, čeprav ga je bilo v preteklosti mogoče najti tudi drugje. Samci in samice se med seboj ločijo po morfoloških in fizioloških značilnostih. Črni, bohotni samci, ki se ponašajo z belimi peresi, so veliki od 1,8 do 2,7 m. So zelo močni, tehtajo tudi do 160 kg. Manjše, rjavo sive samice, merijo v višino tja do 2 m. Več kot je velik povprečen človek.